Kam do přírody v průběhu pandemie?

24.01.2021

Filip Meszáros

Nařízení vlády umožňuje i přes přísná opatření proti šíření nového koronaviru chodit do přírody. To bohužel vede k tomu, že některá známější místa v Praze jako například Petřín, Prokopské údolí nebo cyklostezky podél Vltavy trpí tak vysokou návštěvností, že tam ani nelze dodržovat předepsané dvoumetrové rozestupy. Proto jsem se rozhodl doporučit vám neméně hezká místa, která jsem sám v průběhu pandemie navštívil a kde můžete objevovat přírodu i bez toho, abyste se museli bát, že se nakazíte.

Křížový vrch, Malý vrch a Šibeník

Tři ikonické sopky Českého středohoří dobře viditelné ze sousedního, až notoricky známého Oblíku. Ten, kvůli velké návštěvnosti, nyní až tak nedoporučuji stejně jako sousední Srdov a Brník. Křížový, Malý vrch a Šibeník však za ně tvoří, i přes svou relativně malou výšku, důstojnou náhradu co se týče rostlin a živočichů, tak i krásných výhledů na ostatní pozůstatky třetihorní vulkanické činnosti. Všechny tři kopce jsou bezlesé a jejich původně čedičový povrch kompletně pokrývá pestrý travnatý koberec s mnoha ohroženými druhy připomínající alpínské louky nebo hřebeny Velké Fatry. Výlet doporučuji začít ve vesnici Charvatce, odkud se dá udělat hezký okruh přes kopce a podél Hrádeckého potoka.

Líský

Malebnou vesničku s pitoreskními slepenci starých statků, zasazenou do svahu mezi Louny a Novým Strašecím, obklopuje z jedné strany velký bukový les přírodní rezervace Bílichovské údolí, chráněné už od dvacátých let minulého století. Na druhé straně se naopak rozléhá zvlněná zemědělská krajina s pro tuto oblast charakteristicky červeně zbarvenou půdou. Dobrý výhled na tyto kontrastující typy krajiny se naskýtá z volně přístupné rozhledny, umístěné nad vesnicí na poměrně vysokém vysílači. Pětikilometrovou procházku můžete začít v centru vesnice a potom jít kolem studánky Královka v březovém háji přes Bílichovské údolí až k rozhledně.

Okolí Vonoklas

je ze všech výletů asi nejblíž Praze. I přesto tam stěží narazíte na větší skupinu lidí. To však neznamená, že by tato lokalita nebyla zajímavá. Díky své různorodosti je to turisticky velmi atraktivní oblast. Nacházejí se tam příkrá údolí, skalnaté stráně s vyhlídkami, louky, husté lesy nebo pastviny s exotickým druhem krav. Pro ideální trasu je vhodné sledovat naučnou stezku Okolím Vonoklas. Studenta Lauderových škol jistě potěší hned na začátku Karasova vyhlídka.

Číčov a Dlouhá

Dva kopce sopečného původu na okraji Mostecka tyčící se nad švestkovou dráhou. Kopce se od sebe výrazně liší nejen pohledem z dálky, ale i svým složením a rostlinstvem. Zatímco Dlouhá má tvar odpovídající svému názvu, poněkud fádní čedičové složení a hustě zalesněné severní úpatí, Číčov má siluetu pyramidy (odpovídá tomu i německý název Spitzberg), je pokrytý stepí a skládá se z brekcie. Vrch Dlouhá je atraktivní hlavně díky panoramatickým výhledům prakticky na celé České středohoří a svému až dinosauřímu hřbetu. To bohužel neplatí o Číčově, kde výhled kazí tepelná elektrárna Počerady a výsypka z hnědouhelného dolu. Tyto nedostatky však naštěstí kompenzuje pestré složení stepi s až nepřirozeně vysokým množstvím kriticky ohroženého koniklece a naleziště minerálu aragonitu, který se zde v minulosti těžil. V současnosti je sice jeho sběr zakázán, ale pokud budete mít štěstí, můžete najít vyorané kusy v okolních polích. Výlet je nejlepší začít na severním konci obce Hořenec nebo od nádraží Sinutec.

Nový Knín

Historické město s pokroucenými úzkými uličkami a polorozpadlými, ale o to více malebnými starými domy. Název "Nový" je proto zcela nepřiměřený. Kvůli pandemii se ale bohužel nedá ve městě dlouho zdržovat, a tak se aspoň jděte podívat na krásné výhledy z louky nad údolím, ve kterém se Nový knín nachází, a dále můžete pokračovat po naučné stezce o zdejší těžbě zlata na kopec Chvojná nebo podél říčky Kocáby.

Okolí Korna

Okolí malé vesnice nedaleko Berouna je pro výlet zajímavé hlavně za jarních měsíců díky rozkvetlým loukám a velkému výskytu motýlů. Hned kousek za vesnicí se nad horizontem vynoří charakteristická věž hradu Karlštejn a zbytek cesty se můžete kochat zvlněnou krasovou krajinou ozvláštněnou trnkovými keři a zalesněnými čepičkami kopců Strážiště a Hřib. Za cestou lemovanou alejí můžete pokračovat dále na kopec Na Čihadle a k vyhlídce Brdlák, ze které je dobře vidět skalnaté údolí Berounky a sousední Tomáškův lom. Doporučuji začít výlet u přístřešku na začátku obce, kde se dá zároveň celkem pohodlně zaparkovat.

Lesy okolo Lužné

Hezký výlet hlubokými smrkovými a bukovými lesy Křivoklátska, skrývajícími řadu zákoutí od mechem porostlých palouků a velmi výstižně pojmenované Krásné doliny až po staré kamenné mosty a tunely přes železnici, která tvarem své trasy připomíná spíše meandrující řeku. Oblastí prochází naučná stezka s romantickým jménem Vůně dýmu a jehličí nebo turistická značka podél Krásnodolinského potoka, ale toulat se můžete i celou sítí nezmapovaných lesních cestiček.

Tato zajímavá místa se mi sice podařilo objevit jen díky opatřením proti koronaviru, ale pokud máte to štěstí přečíst si tento článek číst až po uvolnění restrikcí, vůbec to nevadí. Uvedené výlety se totiž hodí, i když si chce člověk jenom odpočinout od davů po namáhavém (nekaranténním) pracovním týdnu.

© 2020 Jew's News. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky