Květomluva; tajuplná řeč květin

29.04.2021

Viktorie Křístková, Marta Šišková, Veronika Křístková

Ať už mluvíte jakýmkoli jazykem, tím jedním se dorozumíte všude - květomluvou. Každá květinka nese svou skrytou symboliku. Navíc se blíží první máj, chtěli byste někomu ve vašem okolí vyznat lásku a náklonnost, ale neumíte se vyjádřit? Nechte mluvit květiny za vás!

V květomluvě hraje velkou roli mnoho faktorů, od počtu, přes druh květiny, až po způsob, kterým danou květinu předáte.

Počet a rozpočet

Za prvé, a to vám poví každá babička; rozeznávejte lichý a sudý počet kytek. 

Na smuteční události se dávají sudé počty. Naproti tomu na události slavnostní pak rozhodně liché, tedy pokud jste švorc, postačí i jedna květina, která působivě vynikne v okolní prázdnotě.

Zde by bylo předmětem diskuze to, proč milenci posílají svým drahým polovičkám kytice padesáti růží. Vysvětlení je prosté. Není to ani tím, že milenkám je padesát, nebo pánové neznají květomluvu (ačkoliv tyto případy také nevylučujeme). Je to tím, že při větším počtu květin se na to už tolik nehledí.

Chceme upozornit, že květiny jsou obecně drahá záležitost, jedna pořádná stojí od 50,- korun a víc, kytice od 300,- korun. Tím více však dáváte najevo, jak moc si dané osoby vážíte.

Levnější, o to romantičtější je danou kytici natrhat. Tato varianta se ale moc necení na pohřbech a vůbec smutečních obřadech.

Při volbě kytice dobře uvažte, jaký druh rostliny vyberete.

Růže - zlatá klasika 

Růží nemůžete v podstatě nic zkazit, dává se již po celé generace, sice je občas považována za klišé, i přes to je osvědčená a krásná. Rudou růží nejsnadněji vyznáte lásku, ale pozor, pokud nechcete volit rudou růži, jiné barvy jsou už větší oříšek.

Například žluté růže - žlutá je sice barva slunce a dalších žlutých věcí, ale květy této barvy, včetně žlutých růží, symbolizují žárlivost a nevěru, takže s tím si u nikoho znalého květomluvy příliš nešplhnete. Je to ale dobrý způsob, jak decentně naznačit odpor.

Bílá naznačuje nevinnost, případně nevyzrálost, čili pokud máte v plánu divoký večer, bílým růžím se obloukem vyhněte.

Šeřík

Jste na začátku vztahu a přemýšlíte, jestli to vyjde? Šeřík je ideální rostlina pro vás. Značí vaši jemnou nejistotu a opatrný přístup k věci, což by druhá strana měla brát na vědomí. Má také nádherně omamnou vůni a najdete ho v každé větší zahradě. Hodí se tedy nůžky po ruce pro případ potřeby. Musíte si však vyhlédnout správnou dobu na své první pocity lásky, anžto keř kvete jen po krátkou dobu na přelomu dubna a května.

Tulipány

Tulipány jsou dobrou alternativou, pokud hledáte něco méně běžného, a zároveň s nimi máte téměř jistý úspěch. Jako vždy, klasikou je červená barva, která symbolizuje lásku a vášeň. Tulipány mají také různé barevnější varianty, které se liší i vyšlechtěnými tvary. Zde je ovšem nutno upozornit, že si na ně každý nepotrpí, je tedy třeba vysondovat, zda se dotyčnému složitě ozdobné tulipány líbí.

Květomluvou se rozhodně nevyjadřují jenom pozitivní city, mech kupříkladu poukazuje na tvrdohlavost (o tom však vaše nepříjemná tetička nemusí mít ani tušení), jiřina na pýchu a begónie znamená ‘dej si pozor’.

Pár rad a tipů

Kytky dávejte do vody, jinak zvadnou.

Co ne

Kámen úrazu bývají umělé kytky, na první pohled se mohou zdát praktické, protože vydrží na věky. Možná je svítivě modrá gerbera líbivější, než opravdová, o květech ale platí stejně jako o lidech pomíjivost, a změna každému svědčí. Na opravdovou květinu vás neomrzí se dívat a těšit se z ní, kdežto neživá nás po pár letech omrzí. Navíc, pokud obdržíte krásnou kytici, kterou vám je líto vyhazovat, můžete si ji usušit a nechat jako vzpomínku, i to je lepší, než ubohý plast.

Doufáme, že příště už s volbou květiny neminete. A to ať už v květinářství, nebo když si kvítí jdete natrhat na louku. Držíme palce a věříme, že kyticí a šarmem jistojistě zaperlíte.

© 2020 Jew's News. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky