Izrael čelí ekologické krizi

13.03.2021

Viktorie Křístková

Minulý týden unikla z neznámé lodi v Levantském moři značná část ropy a zamořila pobřeží Izraele. Zabila velké množství živočichů, zejména ryby a želvy, které moře společně s ní postupně vyplavuje na pláže. Spoustu dobrovolníků pomáhá odstraňovat jindy nazývané "černé zlato" z krajiny, avšak problém je, že ropa s sebou přináší taktéž jedovaté výpary, a tak museli být někteří i přes povinné nošení roušek hospitalizováni.

Za normálních okolností bývá ropa v moři ve formě olejovitého povlaku na hladině. Na postiženém území ale v důsledku vrcholícího období dešťů hodně pršelo a celkově bylo bouřkové počasí. Voda tak zdeformovala ropu na hrudky dehtu, což sice v oblasti pláží výrazně ulehčilo čištění, i tak jsou ale škody veliké a ropa poznamená pobřeží ještě na dlouho.

Když se bavíme o pobřeží Izraele, samozřejmě se tím nemyslí celé pobřeží, ale oblast mezi Aškelonem a vesnicí severně od Haify - Roš Hanikrou. Celkově je tedy znečištěných asi 160 kilometrů země, včetně Tel-Avivu. Vláda proto vyhlásila zákaz koupání na území Haifského zálivu na dobu neurčitou. 

Nejhorší je před námi?

Po záplavě smutných zpráv se k tomu ukázalo, že mnoho ropy je ještě ve vodě (kterou na rozdíl od břehu nikdo nečistí) a dříve nebo později se na souš dostane. Hrozí taky kontaminace podzemních vodních zdrojů.

Úklid pláží není snadný, protože ropa obsahuje hodně toxických látek. Lidé by na to měli být řádně vybaveni a neměli by chodit k moři samostatně, nýbrž se ze zdravotních důvodů zaregistrovat na webové stránce Úřadu pro přírodu a parky, která je k dispozici zde. O vážnosti situace svědčí, že do čištění se zapojila i armáda.

čištění pláže Bejt Janaj
čištění pláže Bejt Janaj

Katastrofa ale s sebou přinesla několik málo pozitiv. Například, pokud by se nějaká práce za odklízení dehtu stala placenou, by se mohla v Izraeli trochu snížit nezaměstnanost. V rámci čištění pláží se také nejspíš uklízí i ostatní odpadky, což by představovalo nezanedbatelný přínos.

© 2020 Jew's News. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky