Proč dostane Česko méně dávek vakcín?

08.04.2021

Sebastian Jirkal

Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters

Evropská Unie minulý týden rozhodovala o rozdělení deseti milionů dávek vakcín proti koronaviru. Kompromis, který navrhlo Portugalsko, se Česku, Rakousku a Slovinsku nelíbil. Česko tedy nedostane vakcíny navíc, nehledě na naše vysoké počty nakažených.

Portugalské předsednictví navrhlo, že sedm milionů vakcín se rozdělí mezi státy sedmadvacítky podle počtu obyvatel, a zbylé tři miliony získají státy, jež mají vakcín málo.

Mezi státy, které by získaly vakcíny navíc, bylo Slovensko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Bulharsko a také Česká republika. Ta měla celkově dostat 310 tisíc dávek očkovací látky. 240 tisíc ze 7 milionů rozdělených podle počtů obyvatel a 70 tisíc jako "solidární" dávku navíc. Ale Češi právě "solidární" dávku vakcín nedostanou. Získáme pouze původních 240 tisíc. Premiér Babiš totiž společně s Rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem a Slovinským premiérem Janezem Janšou odmítli způsob rozdělení vakcín, navržený Portugalskem, jež Unii aktuálně předsedá.

Ve čtvrtek Portugalsko uvedlo prohlášení o tom, že členové Evropské rady přijali způsob, jakým se vakcíny rozdělí do členských států.

Premiér Andrej Babiš s tímto nesouhlasí a nechápe, jak mohlo Portugalské předsednictví oznámit tuto informaci, když s návrhem nesouhlasily zmíněné tři země. Babiš později tisku sdělil, že je to skandál, že Portugalci jsou spíše loutkou velkých států a že byl porušen princip nutného souhlasu všech států.

Protože Česko bylo z nesouhlasících zemí ukráceno o největší počet vakcín, Rakousko a Slovinsko se rozhodly přispět třiceti a deseti tisíci dávkami očkovacích látek, jako solidární podporu za to, že k Portugalskému návrhu Česko nepřistoupilo.

Maďarsko se k podpoře Česka připojí také a mělo by mu zaslat 40 tisíc dávek očkovací látky.

Premiérovo rozhodnutí opozice kritizuje a výsledek jeho vyjednávání označuje za absolutní selhání. Výzvy k přijetí odpovědnosti se kromě opozičních stran ozývají i z vládní ČSSD. Například ministr zahraničí Tomáš Petříček na Twitteru uvedl: "Pan premiér chtěl o všem jednat sám, strategii s nikým nekonzultoval, výsledky nám neoznámil. Takže teď musí také sám převzít zodpovědnost a omluvit se těm, kdo budou na vakcíny čekat zase o něco déle."

Kritika opozice směřuje především na premiérovo slabé postavení v Evropské Unii a neschopnost vyjednat výhodný kompromis, což má za následek fatální selhání a ztrátu desítek tisíc vakcín.

To, že některé státy pomohou Česku, je milé a solidární. Také si však myslím, že získání méně vakcín není chybou Evropské Unie, ale selháním pana premiéra a jeho vyjednávací strategie, kterou prakticky s nikým neprobral.

© 2020 Jew's News. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky