Proč z Netflixu mizí stále více seriálů?

23.02.2021

Marta Šišková

Netflix, placený poskytovatel filmů a seriálů online, je poslední dobou stále populárnější. Jak praví osvědčené české přísloví - všechno zlé je k něčemu dobré, a tak i karanténa Netflixu přinesla ovoce. Co jiného dělat v karanténě než se kouknout na svůj oblíbený film nebo začít sledovat nový seriál na Netflixu, že ano. Netflix však v poslední době maže mnoho seriálů a filmů, například seriál Přátelé, film Big Lebowski, a dokonce i série Harryho Pottera. Otázkou ovšem je, proč z Netflixu mizí i takto populární pořady.

V knihovně Netflixu se každý měsíc objeví hodně nových seriálů a filmů, ale také jich odtud mnoho mizí. Řadu seriálů Netflix ruší už po první až druhé sérii a možných důvodů existuje hned několik.

Tím hlavním jsou (jako obvykle) peníze. Netflix platí celou částku za produkci pořadu plus 30 % samotným producentům, čemuž se říká cost-plus model. Tyto plusy jsou s každou sérií dražší, protože cena produkce se přirozeně zvyšuje s každým prodloužením licence na streamování pořadu. Čili Netflix nese celý rozpočet každé z jednotlivých show plus zvyšující se příplatky v každé sérii, a proto v repertoáru nenechává pořady, které nevydělávají dost na to, aby tyto náklady pokryly.

Zda se Netflix rozhodne seriál smazat, záleží i na míře sledovanosti v porovnání s cenou prodloužení licence. Netflix má možnost vidět popularitu a sledovanost, vidí i na kolik epizod se lidé dívají, jestli je dokoukají do konce a zda opadá s postupem času sledovanost seriálu. Pokud je cena produkce nové série v proporci s počtem sledujících příliš vysoká, nebo když například seriál nemá mnoho nových diváků, je více než pravděpodobné, že bude smazán.

Mnoho seriálů je nyní mazáno po první sérii i kvůli situaci s Covidem-19, protože za současné situace je obtížné pokračovat v jejich natáčení.

Dalším důvodem je také to, že Netflix má čím dál více vlastních seriálů (Netflix Originals), kterými nahrazuje jiné, ještě ne tak populární filmy a seriály, jež mezi Netflix Originals nepatří, a stále by se tak zvyšovaly platby za licenci jejich streamování. Náklady tedy Netflix raději věnoval tvorbě vlastních seriálů, které se tímto stávají velmi populární, například Orange is the New Black nebo The Crown.

Televizní show však mohou mizet z Netflixu i z trochu jiných důvodů. Abych uvedla příklad, třeba poté, co Netflixu vypršela licence na streamování populárního seriálu Friends (Přátelé), zaplatila Warner Media za přesunutí Přátel na svůj vlastní streamovací program, HBO max, 85 milionů dolarů na rok po dobu pěti let (celkově tedy 425 milionů dolarů). Podobně Netflixu vypršela licence na streamování Harryho Pottera nebo The Office. Tato zrušení oblíbených televizních show rozpoutala i vlnu vzpoury na sociálních médiích, jako jsou Twitter a Instagram.

Netflix utrácí více peněz než kterákoliv jiná mediální společnost na světě, ale i přes tato nepříjemná fakta má skoro 200 milionů předplatitelů a vydělává kolem 950 milionů dolarů za měsíc, což je přibližně 11 miliard za rok. Každé obchodní rozhodnutí je velmi strategické, příčinou je zajisté hlavně to, že ředitel společnosti Reed Hastings je expert na byznysovou strategii.

Netflix má tento měsíc v plánu zrušit například My Little Pony Equestria Girls: Friendship Games. Proto doporučuji se na to co nejdříve podívat, aby vám takový ani jiný kulturní zážitek neunikl.

© 2020 Jew's News. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky