Záhadný Banksy a graffiti  Oscara Wildea na útěku z vězení

11.03.2021

Marta Šišková

V pondělí 1. března se na stěně věznice v Readingu objevilo dílo slavného, avšak anonymního street-artového umělce, který si přezdívá Banksy. Malba znázorňuje trestance prchajícího z vězení, dílo má pravděpodobně symbolizovat jeho nejznámějšího vězně, Oscara Wildea, jenž zde strávil dva roky.


Banksy v pátek potvrdil, že graffiti na stěně věznice je jeho výtvorem a na svých webových stránkách zveřejnil video s názvem Create Escape, které zachycuje noční vznik díla a techniku sprejování. Na kresbě je vězeň spouštějící se dolů ze stěny po laně z prostěradel, na jehož konci je upevněn psací stroj. To je také jedním z důvodů, proč by podle BBC mohl být danou osobou právě Oscar Wilde.

Reading je město ležící asi 70 kilometrů na západ od Londýna. Původně vláda chtěla zdejší věznici prodat developerům, to se však zatím neuskutečnilo. Zdejší městská rada nyní vede kampaň za "záchranu věznice" a snaží se z jejích prostor udělat umělecký a kulturní komplex. Banksy tuto kampaň svým výtvorem nepochybně podpořil a rada nyní naléhá na ministerstvo spravedlnosti, jež zařízení vlastní, aby podniklo adekvátní kroky k zachování obrazu a k jeho ochraně před kolemjdoucími vandaly.

Oscar Wilde a vězení

Ještě než začnu psát něco více o Banksym, chtěla bych osvětlit důvod Wildova pobytu ve vězení a jeho následky, protože pokud Banksyho dílo Wildea opravdu znázorňuje, je podle mě důležité znát také jeho historický kontext.

Oscar Wilde se zamiloval do atleta a básníka, lorda Alfreda Douglase, a proto se také rozvedl se svojí ženou, s níž měl dva milované syny.

Homosexualita v té době však byla trestným činem a kvůli neshodám s Douglasovým otcem skončil Wilde před soudem, a nakonec byl odsouzen na dva roky vězení a nucených prací za přečin proti mravopočestnosti.

Čas ve vězení Oscara Wilda velmi poznamenal, kvůli špatným stravovacím a hygienickým podmínkám začal mít zdravotní problémy a psychicky mu to také mnoho nepřineslo, spíše naopak. Krutost a utrpení, které ve věznici zažíval, promítl poté Wilde do své poslední básně s názvem Balada o žaláři v Readingu.

Kdo je Banksy?

Banksy je pseudonym známého anglického street-artového umělce, jehož satirická díla jsou známá po celém světě. Jeho tvorba kombinuje graffiti s využitím šablonové techniky. Většina z jeho uměleckých výtvorů obsahuje černý humor a ironii. Díla obvykle nějakým způsobem reagují na současnou politickou či kulturní scénu nebo nesou sociální poselství. Banksy je velkým zastáncem světového míru, některými kresbami se tedy vyjadřuje i proti válce a násilí.

V jeho dílech také často figurují děti, staří lidé či různá zvířata, například v létě se v londýnském metru objevilo několik kašlajících krys, používajících hygienické prostředky zcela špatným způsobem, jedna si z roušky například dělá padák. Tím Banksy narážel na situaci v Británii za covidu-19 a na zodpovědnost a ohleduplnost občanů vůči ostatním.

Jeho kresby se objevují na mostech, stěnách a podobných veřejně přístupných a viditelných místech po všech možných městech světa.

Banksy se sice drží v anonymitě, předpokládá se však, že pochází z anglického Bristolu. Jako umělec dělající graffiti začal údajně působit v roce 1993.

Hlavní příčinou Banksyho neznámé identity je nejspíše to, že jeho umění je v podstatě vandalismus, a je tedy ilegální. Se skrytou identitou může Banksy pokračovat v tvorbě a zároveň se vyhýbat případnému trestnímu postihu. Záhadná Banksyho osobnost mu ale do jisté míry určitě přidává i na popularitě.

O tom, kdo Banksy ve skutečnosti je, se vedou mnohé teorie. Nyní se za nejpravděpodobnější typ považuje Robin Gunningham, který se narodil poblíž Bristolu a podle novin The Sunday Times začal používat jméno Robin Banks, z čehož mohlo posléze vzniknout Banksy.

Podobných teorií však existuje celá řada a je těžké odhadnout, čemu ještě věřit a čemu už ne. Banksyho identita je tedy dodnes spíše předmětem debat a spekulací.

Banksy nepřispívá světu pouze svým uměním, v srpnu například financoval záchranné plavidlo na pomoc migrantům prchajícím přes Středozemní moře. Loď se jmenuje Louise Michel a je na ní mimo jiné nasprejovaný známý obraz holčičky, která drží záchranný kruh ve tvaru srdce.

Většina afrických migrantů prchá před válečnými konflikty a chudobou do evropských států a přes moře se lidé vydávají nezaopatřenými a přeplněnými čluny. Od roku 2014 se úmrtí na vodě odhadují přibližně na 17 000 lidí, předpokládá se však, že ve skutečnosti je tento počet ještě mnohem větší.

Už během srpna, kdy loď vyplula, se s její pomocí stihlo na Středozemním moři zachránit přes 90 uprchlíků. "Na palubě Louise Michel věříme, že každý je jedinečný, národnost by neměla představovat žádný rozdíl v tom, jaká práva lidé mají a jak je s kým zacházeno," říká Banksy na své webové stránce.


záchranná loď Louise Michel
záchranná loď Louise Michel
       The Flower Thrower (stěna garáže, Betlém)
The Flower Thrower (stěna garáže, Betlém)

Jedním z Banksyho nejznámějších děl je "Vrhač květin" (The Flower Thrower) na stěně garáže v Betlému. Odkazuje pravděpodobně na konflikt mezi Izraelem a Palestinou. Chlapec na stěně ve vzteku něčím hází, místo bomby nebo granátu to však je pouhá kytice. Tím je nejspíš znázorněn mír a láska, které mají nahradit válku a násilí. 

Girl with a Balloon (Waterloo Bridge, Londýn)
Girl with a Balloon (Waterloo Bridge, Londýn)
   The hoola-hooping girl (cihlová zeď, Nottingham)
The hoola-hooping girl (cihlová zeď, Nottingham)
© 2020 Jew's News. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky